Jovice – oficiálne stránky obce

Rodisko Andreja Cházára

Falunkról

Jólész Kelet-Szlovákia déli részén, a rozsnyói járásban, a rozsnyói katlan déli szélén, a Szilicei fennsík északi hegyoldalainak védett árnyékában fekszik. A Csermosnya patak északi partján elterülő folyammenti falu. Belterületét három sekély patak a HaranglábMalom-, Bányi- és az Egresi patak osztja három részre. Az eredeti település valószínűleg a patakpart északi partján terült el, de évszázadok folytán a folyam vándorolt és ma körülbelül százegynéhány méterre az utolsó kertektől van a meder. Nehéz meghatározni a falu eredeti terjedelmét és fekvését, mert a lakóházak és a porták sok átalakuláson mentek át. Egy biztos tájékozódási pont a késő középkori harangláb, mely az eredeti falu keleti szélén állott, az akkori legmagasabb helyen. Ma már a házak között találjuk.

A Fő utca a Rozsnyóról Hosszúrétre vezető országút mentén fekszik. Ettől északra az első utca az ALSÓ NYÍRJES felé vezet, a második a RÉGI TEMETŐRE. Délre a kultúrház melletti kis átjáró köti össze a főutat az Alsó utcával, melyről a legdélibb falurészt közelíthetjük meg. Ez a RÉTI TÓ felé terjeszkedik a volt malomig. A Hosszúrét felé vezető országúttól északra épült a legújabb falurész a KIS EGRES alatt. Két szép házsor áll az országút mellett egészen a futballpályáig, búcsúztatva az erre járót Jólész határától.

Výhľad z Dievčenskej skaly

.

Egy 1922-ből származó térképről leolvashatjuk a ma is használt helyneveket:

A falu határába belépve az északi oldalon terül el a VALLA RÉT, fölötte az ALSÓ NYÍRES és a BÁNYI PATAK jobb partján észak felé ALSÓ VALLA PALLAG, FELSÖ VALLA PALLAG és NYÍRESI KERT Rozsnyó határán. A faluba beérve az első házak a kereszttől nyugatra a KERTMEGI-nek nevezett területen épültek, felette a DELLÖ, majd aj ALSÓ FENJÁRÓ, FELSŐ FENJÁRÓ-nak nevezett domb oldalak következnek. A KÖPÜSTÖL északra a KIS EGRES, EGRES majd az ORTVÁNY nevű sekély völgy húzódik a NAGY HÁSAK és KIS HÁSAK területéig fel az egész a NYÍRJES-ig. Jólész észak-nyugati határát a ZSÁRI FÖLDEK, PÁSZTOR RÉT és HÁRSAK ALJA zárja.

A falu déli részén az országút jobb oldalán húzódnak a MEZÖK ALJA, NAGY MOCSÁR és a MEZÖK nevű szántók. Az utolsó házak a PUSZTÁN épültek és a CSERMOSNYÁ-tól a KOSZÖRŰ és a RÉTI TÓ választja el őket. Délnyugati határát a BOGLYOS és a NYILASOK zárják.

A Szilicei fennsík hegyoldalain is eredeti megnevezésű helyeket találunk, mint az ORTÁS, MÉHEK DOMBJA, KISMEZÖ, HÁROMREND, KISFELJÁRÓ, SZILICE ALJA, NAGY FELJÁRÓ, HOSSZÚ és HOSSZÚKALJA. A fensíkra a ZÁVOZ-on jutunk fel. A ZÁVOZFÖről a rozsnyói katlan egyik legszebb kilátása nyílik.

A falu középpontjának a KÖPŰST tekinthetjük. Ez a hely három út torkolatában van, és elnevezését egy ma már nemlétezö köpűs kútról kapta. Ide jártak itatni az állatokat, innen hordták az ivóvizet.

Középületek, épitkezés:

RavatalozóA temető bejárata mellett, áll a ravatalozó új épülete. Egyházi és polgári szertartásokra egyaránt használható.

A magánházak építészetében 4 különböző és időben meghatározott formát fedezünk fel.

Az első az eredeti épitkezési stílust képviseli, amelyből a két világháború közötti épületek maradtak meg. Hosszú egyszintű házak, szűkebb homlokzattal az utca felé, cseréptetővel, szűk, kicsi kétszárnyas ablakokkal. A ritkábban előforduló veranda már beépített.

Az 1950-1960-as évek építészeti stílusú házakra már a kocka forma a jellegzetes. Egy- vagy két szintűek, pala- vagy cseréptetővel, a pince fölött lépcsőfeljáróval elérhető bejérattal, nagyobb háromszárnyas ablakokkal.

1970-1980-as években kétszintű, kocka alakú pincézett lakóházak épülnek, többnyire lapos tetővel, beépített, vagy nyitott balkonokkal. Jellegzetes a loggia és a nagy, néhányszárnyas ablak.

A 90-es évek épitkezése jelentősen lelassult és észrevehető rajta a visszatérés a magas tetőkhöz. Az épületek formája sokrétű, tetőbalkonok, loggiák és hozzáépitett garázsok miatt. A brizolittal vakolt külső falak elmaradtak Jólészés újra fehérre meszelt, sima felületek győzedelmeskedtek.

A Városi épitkezési vállalat volt területén két 12 lakásos társasház épült a Roma családok részére. 1994-től lakják a IV. kategóriás, két, vagy háromszobás lakásokat.

Az ivóvizet a lakosok áltál ásott kutak szolgáltatják. A szennyvízcsatornahálózat és tisztító építése folyamatban van. A lakások fűtésére és főzésre fát illetve földgázt használnak, ill.kismértékben villanyáramot.

A falu jelképei:

Erb Vlajka

címere és zászlaja

Meniny

28. 4. 2017, dnes: Jarmila, zajtra: Lea

Archív aktualít

Kalendár

Apríl 2017
Po Ut St Št Pi So Ne
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Nástroje

Štatistiky návštev

Celkom: 27872 unikátnych návštev, 397223 načítaní
(dnes: 9 a 15)